Wat schrijft de Pers over Toneelvereniging Vriendentrouw ?

 Artikel uit De Gelderlander van 22-11-2002

Een lach en een traan op een en dezelfde avond

Door CEES HILBERDINK


Een toneelstuk over de jodendeportatie tijdens de oorlog en een blijspel over een ontrouwe engelbewaarder op één avond. Groter contrast is nauwelijks denkbaar. Toneelvereniging Vriendentrouw durft de uitdaging aan.

Laten zien wat je als toneelvereniging aan talenten in huis hebt. Met die ambitie stelde Toneelvereniging Vriendentrouw uit Westervoort voor het 75-jarig jubileum een programma samen met twee uitersten. Een drama en een blijspel. Vriendentrouw koos voor het drama der drama's: de deportatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Het idee ontstond beslist niet uit goedkoop effectbejag. Aanleiding was een ontmoeting met Louis de Wijze, die het kampleven aan den lijve heeft ondervonden en over zijn ervaringen regelmatig lezingen houdt. Volgens hem krijgen veel mensen pas later last met het verwerken van die vreselijke kampervaringen. Lezingen, maar ook een toneelstuk, kunnen daarbij heel goed helpen. In het stuk De Trein komt de trein, waarin een ouder joods echtpaar zit, onverwacht tot stilstand. Door dat oponthoud gaan de gedachten van dit paar terug naar 1943 toen het, opgesloten in een stilstaande goederenwagon, op transport werd gesteld naar een concentratiekamp. Twee jongere en twee oudere acteurs laten het verleden en het heden, met behulp van een subtiele verlichting, in elkaar overlopen. Na afloop is er tijd en plek ingeruimd om mogelijk te geëmotioneerde toeschouwers te kunnen opvangen. Aanleiding om de twee toneelstukken pas dit jaar uit te voeren en niet in het jubileumjaar, heeft alles te maken met het feit dat niet over een cast kon worden beschikt om beide stukken optimaal te bezetten. Daarbij gaat het er niet alleen om de vraag of er genoeg acteurs zijn maar ook om de, bij de rol passende, leeftijd. Het blijspel dat, naar de stellige verwachting van Vriendentrouw, de werking kan krijgen van een anti-depressiemiddel, zal na de traan voor de lach moeten zorgen. Zodoende kunnen de bezoekers aan het einde van de voorstelling toch opgewekt de zaal verlaten. De komedie gaat over de beschermengel Gabriël die al zeventig jaar zijn beschermkind Jozefien tegen allerlei onheil beschermt. Vanwege haar leeftijd is ze echter zo voorzichtig geworden dat er voor een beschermengel geen lol meer aan is. Gabriël vindt dat het tijd wordt dat zij het tijdige met het eeuwige leven verwisselt zodat hij als engelbewaarder weer een echte jonge wildebras kan uitzoeken die tenminste bereid is een paar lekkere risico's te lopen. Eind goed, al goed, mag zo worden vermoed, maar dan zijn de rollen wel omgedraaid. De vraag is dan niet meer of de vitale Jozefien er de brui aan moet geven maar of een beschermengel eigenlijk wel recht heeft op een uitkering. Voordat het zover is, heeft Toneelvereniging Vriendentrouw de bevrijdende schaterlach ongetwijfeld een paar maal weten los te maken.

"De Trein" en "Heeft een engelbewaarder recht op een uitkering?" door Toneelvereniging Vriendentrouw uit Westervoort. Op 24 en 27 november en 1 december. Locatie: Zalencentrum Wieleman Westervoort. Aanvang: 19.30 uur.


Westervoortse toneelvereniging Vriendentrouw steekt nek uit met twee stukken op één avond.

Groot contrast tussen drama en klucht vormt risico

krantenfoto.jpg (90924 bytes)

 

Het risico vormt meteen ook de grote uitdaging voor Vriendentrouw. De Westervoortse toneelvereniging Vriendentrouw zorgt dit jaar voor drie bijzondere avonden door niet 1 maar 2 toneelstukken achter elkaar te spelen. Het contrast tussen het drama 'De trein' over de deportatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog en de klucht "Heeft mijn Engelbewaarder ook recht op een uitkering" is bovendien enorm. De eerste voorstelling worden gespeeld op zondag 24 november.

 

Vriendentrouw heeft bewust voor de tegenstelling tussen de twee stukken gekozen. "We hebben er heel goed over nagedacht en gesproken of we dit zo konden doen", vertelt speler Peter Heijna van Vriendentrouw. "Het eerste stuk kan veel emoties losmaken. Van te voren vertellen we de mensen daarom ook goed wat ze kunnen verwachten en dat het heel heftig kan zijn". Ook krijgen de bezoekers in de pauze ruim de tijd om op adem te komen en even bij te praten. Het tweede stuk is volgens Heijna ook gekozen als een soort anti-depressiemiddel in de hoop dat de toeschouwers de zaal toch met een enigszins opgewekt gevoel verlaten.

Deze twee stukken stonden eigenlijk vier jaar geleden al op de planning voor de viering van het 75-jarig bestaan van Vriendentrouw. "We wilden hiermee laten zien wat we allemaal kunnen spelen", vertelt Ineke Bisselink, de regisseuse van de klucht. "Omdat we toen te weinig mensen hadden om de plannen uit te voeren, ging dat niet door".

Catharina Rinsma die De Trein regisseert en meespeeld in de klucht vertelt dat het drama op een aantal punten afwijkt van de stukken die Vriendentrouw normaal speelt. "Het is inhoudelijk heel zwaar en er is vooraf nog meer aandacht aan besteed dan anders".  Zo bezochten de spelers speciaal voor De Trein Louis de Wijze. Deze inwoner van Berg en Dal heeft zelf verschillende concentratiekampen overleefd en hen vertelt over zijn ervaring. "Dat heeft heel veel indruk gemaakt", zegt Heijna. "Ook tijdens het oefenen hadden de spelers het er regelmatig heel moeilijk mee".

De Trein gaat over de jodendeportatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door een storing komt de trein waarin een ouder joods echtpaar zit tot stilstand. Hierdoor gaan de gedachten van het stel terug naar 1943, toen zaten zij ook in een stilstaande trein, ze zaten op transport naar een concentratiekamp. Voor het eerst sinds de deporatie gaan zij daarom praten over de ervaringen uit die periode en over de invloed hiervan op hun relatie en de rest van hun leven. Het stuk duurt vijftig minuten en wordt uitgevoerd door twee jongere en twee oudere acteurs. De scenes op het toneel wisselen door middel van de belichting van het decor voortdurend tussen het heden en het verleden.

 Het tweede stuk is een klucht over muitende beschermengelen. Engelbewaarder Gabriel beschermt al zeventig jaar zijn beschermkind Jozefien tegen naderend onheil. Maar nu zij ouder wordt, valt er niets meer aan haar te beleven; de spanning is er  uit. Gabriel wil dat Jozefien haar aardse bestaan inruilt voor de eeuwige zaligheid, zodat hij een nieuw beschermkind krijgt toegewezen. Als Jozefien haar engelbewaarder duidelijk maakt dat ze voorlopig nog niet van plan is dood te gaan, komt hij in opstand en besluit hij haar te gaan boycotten. Jozefien komt hierdoor in grote problemen. Ze krijgt een enorme ruzie met haar vriendinnen en wordt slachtoffer van talloze ongelukjes. Als de engelbewaarders van haar vriendinnen ook nog partij kiezen voor Gebriel dreigt ze volkomen de vernieling in te draaien. Maar Jozefien herstelt zich, neemt wraak en zorgt voor een adembenemend stukje vuurwerk. Dit stuk duurt een uur en drie kwartier en er doen acht spelers aan mee.

De voorstelling in Zalencentrum Wieleman vinden plaats op de zondagen 24 november en 1 december. Kaartjes zijn voor 3 euro te bestellen. Op woensdag 27 november is er bovendien een gratis voorstelling voor senioren. De aanvangstijd is op alle dagen 19u30.


Info: Vriendentrouw
Bijgewerkt: 15 maart 2008